Stichting CultuurBeleving Hillegom

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 231.602

Glas in lood & Tiffany glastechniek

Glas in lood & Tiffany glastechniek
Cursuscode: 231.602

In deze gecombineerde cursus leert u de glas in lood techniek en de Tiffany techniek in zijn geheel. U maakt een glas in lood raampje van 25 x 40 cm naar een ontwerp met rechte en gebogen lijnen waarbij het middengedeelte van het raampje in de Tiffany techniek gemaakt zal worden. U leert glas snijden en breken, glas slijpen met de slijpmachine, de gesneden stukken glas in de loodprofielen zetten, koperfolie gebruiken, solderen en patineren. U ziet verschillende glassoorten en u krijgt uitleg over de materialen en het gereedschap waarmee u werkt. De groep bestaat uit maximaal 4 deelnemers.

Het verschil tussen beide technieken glas in lood en Tiffany is de verbinding. In de glas in lood techniekzijn H-loodprofielen de verbinding voor het glas en in de Tiffany techniek is koperfolie in combinatie met soldeertin de verbinding voor het glas. Lood is zwaarder dan tin waardoor glas in lood zwaarder is dan Tiffany dat voornamelijk uit soldeertin bestaat.

De glas in 
lood techniek is ontstaan doordat men vroeger geen groot raam uit één stuk glas kon maken. Door kleine stukken glas te verbinden middels loodprofielen kon men grotere ramen realiseren. De Tiffany techniek, ook wel koperfolie techniek genoemd, is ontwikkeld door de Amerikaanse kunstenaar en ontwerper Louis Comfort Tiffany (1848-1933). Het doel was om driedimensionaal te kunnen werken met glas. De Tiffany lampen zijn algemeen bekend. De folie heeft aan een kant een lijmlaag en wordt op de rand van elk stukje glas als een U rondom geplakt. Hierdoor is het mogelijk de stukjes glas met soldeertin aan elkaar te solderen. Deze techniek is bij uitstek geschikt om met kleine stukjes glas zowel driedimensionaal als tweedimensionaal te werken.

Maandag 6 maart 2023
5 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 120,00
Mw. D. (Désirée) Dreissen
9:30 - 12:00
Locatie: Kulturele Raad (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
D. (Désirée) Dreissen
D. (Désirée) Dreissen