Cursusnummer:
233.602

Glas in lood & Tiffany glastechniek

Glas in lood & Tiffany glastechniek

In deze gecombineerde cursus leer je de glas in lood techniek en de Tiffany techniek in zijn geheel. Je maakt een glas in lood raampje van 25 x 40 cm naar een ontwerp met rechte en gebogen lijnen waarbij het middengedeelte van het raampje in de Tiffany techniek gemaakt zal worden. Voor de gekleurde vlakken kun je kiezen tussen verschillende structuren en kleur glas.
Je leert glas snijden en breken, glas slijpen met de slijpmachine, de gesneden stukken glas in de loodprofielen zetten, koperfolie gebruiken, solderen en patineren. Je ziet verschillende glassoorten en je krijgt uitleg over de materialen en het gereedschap waarmee je werkt. De groep bestaat uit maximaal 4 deelnemers.

Het verschil tussen beide technieken glas in lood en Tiffany is de verbinding. In de glas in lood techniekzijn H-loodprofielen de verbinding voor het glas en in de Tiffany techniek is koperfolie in combinatie met soldeertin de verbinding voor het glas. Lood is zwaarder dan tin waardoor glas in lood zwaarder is dan Tiffany dat voornamelijk uit soldeertin bestaat.

De glas in lood techniek is ontstaan doordat men vroeger geen groot raam uit één stuk glas kon maken. Door kleine stukken glas te verbinden middels loodprofielen kon men grotere ramen realiseren. De Tiffany techniek, ook wel koperfolie techniek genoemd, is ontwikkeld door de Amerikaanse kunstenaar en ontwerper Louis Comfort Tiffany (1848-1933). Het doel was om driedimensionaal te kunnen werken met glas. De Tiffany lampen zijn algemeen bekend. De folie heeft aan een kant een lijmlaag en wordt op de rand van elk stukje glas als een U rondom geplakt. Hierdoor is het mogelijk de stukjes glas met soldeertin aan elkaar te solderen. Deze techniek is bij uitstek geschikt om met kleine stukjes glas zowel driedimensionaal als tweedimensionaal te werken.

  • 5 lessen van 2,5 uur Toon details
    • 1: maandag 6 nov 2023 - 09:30 – Kulturele Raad
    • 2: maandag 13 nov 2023 - 09:30 – Kulturele Raad
    • 3: maandag 20 nov 2023 - 09:30 – Kulturele Raad
    • 4: maandag 27 nov 2023 - 09:30 – Kulturele Raad
    • 5: maandag 4 dec 2023 - 09:30 – Kulturele Raad
  • € 120,00
  • Desiree Dreissen
  • Kulturele Raad Toon adres-info
Startdatum
Lesvorm